33. Magyar Sajtófotó Kiállítás
2015. május 29. írta: lancaster

33. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Az első bejegyzésemet az általam hagyományosan - második éve - meglátogatott Sajtófotó Kiállításnak szentelem. A kiállítás története egyébként a nyolcvanas évekig nyúlik vissza, azóta a Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt programja, igényességének köszönhetően pedig megélhette a krisztusi kort.

 

mate_bence-nagy_kocsag.jpg

Máté Bence - Nagy kócsag

 

Tavaly egy barátom, aki most éppen Kína földjén szív magába egy másfajta kultúrát, elcipelt a Capa Központba, egy kellemes délután bevezetőjeként. Mint az már ilyenkor lenni szokott, a délutánból aztán nem lett semmi, viszont eltöltöttünk ezen a helyen két órát, hogy az elmúlt év kiemelt fotóit tanulmányozzuk.

Én most is ennyi időt álldogáltam ott a fehér falak és a felnagyított fotócsodák között. Néhány téma várható volt, mint az ukrán válság jelentei, kiemelt sportolóink teljesítménye, tüntetési képek itthon, de összességében elképesztően széles spektrumot lefedtek az alkotások. 

Néhány kép kapcsán eszembe jutott az a jelenet, amikor a Mielőtt lemegy a nap című filmben Julie Delpy arról panaszkodik, hogy a fiúja hogy képes odatartani a lencséjét egy éhező vagy haldokló ember elé és lefotózni a szenvedését. Amikor az ukrajnai harcokban elesett fiú holtteste mellett síró anyát vagy az itthon mélyszegénységben élő gyerekek otthonát tárja elénk, akkor azért beláthatjuk, hogy megéri egy ilyen sorozatot megörökíteni. Iszonyú látni, de ennél őszintébb nincs a világon.

 

csudai_sandor-haboru_az_utcan.jpg

Csudai Sándor - Háború az utcán

 

Azért szerencsére nem minden fotó volt ennyire elkeserítő témájában.

A témák ügyes vegyítésben tárultak elénk, a drogról-alkoholról leszokott művészt az Európai Integrál Konferencia váltotta, a fácánvadászatot az otthonszülés. Életem nagy felfedezése volt a highline mint sport, életstílus, öngyilkossági kísérlet, vagy nem is igazán tudom, mi ez.Persze én is láttam a parkban, két fa közé kifeszített hevederen egyensúlyozó cirkusznövendékeket, de ennek a tevékenységnek a valódi arcával csak most szembesültem.

Volt egy kis tiszavirág, érmekkel teleaggatott úszóbajnok, modern tánc, busójárás, ebben a bazárban tényleg minden van, amit az ember csak kereshet. 

 

mohai_balazs-highline_a_szellemvarosban.jpg

Mohai Balázs - Highline a Szellemvárosban

 

És akkor a reklám helye:

http://capacenter.hu/kiallitasok/33-magyar-sajtofoto-kiallitas/

A fotók pedig megtekinthetőek az alábbi linken:

http://www.sajto-foto.hu/

Ugyan idén elkéstem a közönségtoborzással, én is az utolsó napon futottam be szégyenszemre, de minthogy túléltük a maja apokalipszist, feltehetően jövőre megrendezik a 34. Sajtófotó Kiállítást, és ha lehetőségetek van rá, menjetek el, nézzétek végig alaposan, részleteiben, egészében.

 

m_schmidt_janos-zavarban.jpg

M. Schmidt János - Zavarban

A bejegyzés trackback címe:

https://journalofart.blog.hu/api/trackback/id/tr757503926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása